Vår andning

Att lära sig konsten att andas rätt är absolut nödvändigt för god hälsa och ökat välmående. När du andas rätt ökar lungkapaciteten. Detta gör att blodet får mer syre, som ger ny livskraft till våra inre organ samt renar dem. Medveten och korrekt andning fungerar som ett lugnande medel för vårt nervsystem: ju djupare andning, desto lugnare sinne.

I yoga koncentrerar vi oss på att andas mer medvetet med diafragman och vi håller alltid munnen stängd och andas in och ut via näsan, om inte specifika instruktioner ges om annat.

Lite fakta om vår andning:
Andning är den viktigaste processen i kroppen för att den påverkar aktiviteten hos varje cell i kroppen samt för att den är intimt länkad med hur hjärnan presterar. Människan andas ungefär 15 gånger per minut och ca 21600 ggr/dag.

Näsan filtrerar 75% av alla bakterier i luften
Näsans konstruktion gör att luften värms och fuktas innan den går vidare ned i luftvägar och lungor. 75 % av alla bakterier rensas också bort. Vidare är näspassagen trängre än munnen vilket automatiskt leder till minskad volym luft som andas in och ut.

Vid utandning utgör näsan en mycket effektiv spärr som hindrar att mer vatten och värme än nödvändigt lämnar kroppen. När man andas genom munnen får man alltså i sig alldeles för mycket luft som är torr, kall och full av bakterier samt att en stor mängd vatten och värme lämnar kroppen. Att andas genom munnen är kroppens reservkapacitet som endast bör utnyttjas vid hård fysisk ansträngning. Så snart den fysiska ansträngningen är över bör man sträva efter att återgå till att andas genom näsan.

Fördelar med att andas in och ut genom näsan:
• Näspassagen är trängre än munnen vilket automatiskt leder till en mer harmoniska andning och att vi andas mindre volym luft per minut. Detta är bra med tanke på att nästan alla andas mer än kroppen har behov för.

• Luften värms upp och fuktas innan den går vidare ned i luftvägar och lungor. Näspassagen är ca 7 centimeter lång och på denna korta sträcka höjs temperaturen i inandningsluften till kroppstemperatur. Om man däremot andas in kall och torr luft genom munnen ökar risken för besvär från luftrören.

• 75% av alla bakterier och andra partiklar i luften filtreras i näsan.

• Förbättrad syreupptagningsförmåga vid näsandning. Stora mängder kvävemonoxid (NO) produceras i näsan (bihålorna) och följer med luften ned i lungorna där det hjälper till att vidga blodkärlen i lungorna så att mer syre överförs till blodet (blodets syremättnad ökar).

• Näsan utgör en mycket effektiv spärr vid utandning som hindrar att mer vatten och värme än nödvändigt lämnar kroppen.

• Problem med torr mun försvinner, vilket gör att hål i tänderna minskar.

• För att tändernas och ansiktets utveckling ska bli optimal ska tungan vila mot övre gommen. Om man andas genom munnen, hamnar tungan nere i munnen, vilket kan leda till sneda tänder och underbett.

Det finns en mängd olika pranayamas inom yogan. Ordet pranayama betyder andningstekniker eller andningskontroll och ursprunget kommer från följande ord: Prana – livskraft eller livsenergi, Yama – disciplin eller kontroll, Ayama – utvidning, återhållsamt, eller utvidgande. Att öva sig att andas och att öppna upp den inre livskraften är inte bara att ta hälsosamma djupa andetag. Dessa pranayamaövningar är ämnade för att hjälpa yogautövare att förbereda sig i sin meditations process.

I vår andningsprocess, andas vi in syre in i vår kropp, detta syre går in i vår kropp och igenom kroppens system i en form av energi för att ladda våra olika kroppsdelar. Sedan andas vi ut koldioxid och tar bort giftigt avfall från vår kropp. Genom pranayamaövningar behåller vi syre och koldioxidbalansen. Att absorbera prana genom andningen länkar samman vår kropp, vårt sinne och vår ande.

Ibland när livet är fullt av stress då tenderar vi att ignorera vår andning och den blir snabb och ytlig eller så får man störningar i andningen. Eftersom vi bara använder en del av våra lungor får vi mindre syre i kroppen och det kan leda till olika komplikationer, hjärtsjukdom, sömnproblem och trötthet är bara några av syrebristens effekter.

Den negativa energin av att vara rastlös och orolig pga att du andas fel leder till lägre nivå av prana, livsenergi i kroppen. Genom att öva djup och systematisk andning genom pranayama laddar du kroppen med livsenergi.

Så stanna upp under veckan som kommer, gärna när det är som mest runt dig, stanna då och ta fem riktigt djupa medvetna andetag och känn hur lugnet sprider sig i din kropp!

Öskar dig en fin vecka med fokus på din andning! ❤️

IMG_4136

IMG_4137

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s