Våra tankar Del 2

Hur ofta är du medveten om att du är här och nu i stunden? Är du medveten om i vilka banor dina tankar går och vilka tankar du upprepar i ditt huvud varje dag? Är de positiva eller negativa?


Våra tankar och minnen skapar känslor i våra kroppar och negativa känslor av skuld och rädsla kan vara så framträdande i ditt liv att de tar överhanden. Detta kan innebära att du känner skuldkänslor för det förflutna (dina minnen) och oro och rädsla för det som ska komma i framtiden. Du tappar då förmågan att leva här och nu, något som inte är bra för ditt psyke och din hälsa på sikt. 


Vad är då rätt tankar? Enkelt utryck kan man säga att det hela handlar om att utveckla mer positiva och konstruktiva tankemönster och försöka bromsa och stoppa den tankeverksamhet som skapar upprepning av negativa tankemönster och tillsist i värsta fall leder till stagnation i våra liv. Det är när vi låter negativa tankar styra oss som det uppstår problem. Tanken är nämligen så stark att upprepade tankemönster förändrar och formar oss allt mer och på sikt skapar tankarna avspeglingar i såväl vårt inre känsloliv som vårt yttre liv, i form av vår hälsa och i hur vi agerar utåt mot våra medmänniskor i olika situationer. Kort sagt de påverkar hela vår personlighet, vem du är!


Alla består vi av positiva och negativa delar i våra personliga egenskaper, tankar, känslor och beteenden, men även genom vår närmiljö och de sociala relationer vi verkar och lever i. Allt går att förändra till det bättre genom att du blir medveten om dina egna brister och bestämmer dig för att du vill ha till en förändring. Genom att medvetet välja en mer optimistisk livsföring så kan du förändra din personlighet och din sociala situation på sikt!


”En pessimist ser svårigheter i varje möjlighet, en optimist ser möjligheter i varje svårighet, citat av Winston Churchill.


Genom att lära dig iaktta dina tankar så lär du dig att inte identifiera dig med dem, vilket gör att du kan styra så att negativa tankar och känslor avtar snabbare/lättare. De flesta vardagstankar vi har är dessvärre negativa och destruktiva och de återupprepas allt som oftast. Men glöm inte att du INTE är dina tankar och känslor! Glöm heller inte att det bara är du som kan påverka dina tankar och ändra dem till det bättre. 

  


Utmana dig själv att stanna upp idag eller varför inte just nu!! Slut ögonen och ta några djupa andetag och känn att du sitter bekvämt mot underlaget. Släpp spänningar i dina axlar och käkar och bara sitt med dig själv och ditt andetag en stund. Observera dina tankar som kommer till dig, utan att döma eller ändra något, bara bli medveten om hur tankarna rullar på i ditt sinne och acceptera det som kommer. Var en åskådare och låt tankarna komma och gå, utan att dras med av dem, endast bevittna dem. Upptäcker du att du dragits med fokuserar du på ditt andetag en stund. Detta är svårt i början, men övning ger färdighet och en större medvetenhet och förståelse om dig själv!! 


Önskar dig en närvarande och fin Valborg! 🌸


 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s