Kontroll

Har du kontrollbehov? Är du perfektionist? Är du sällan nöjd med det du har, gör eller är? Presterar du för att bli omtyckt? Du är verkligen inte ensam om att känna så här, men det är inget vi pratar om, så vi tror ofta att det är oss det är fel på och känner skam för det.

Jag har ända sedan jag var barn haft ett stort kontrollbehov, varit perfektionist och den där ”duktiga flickan” som ville passa in och försöka behaga alla andra. Jag har haft svårt att stå upp för mig själv och har istället försökt prestera för att bli sedd, älskad och accepterad. Att jämföra sig och anpassa sig och dessutom alltid försöka vara lite bättre, tar så mycket energi och gör att vi ständigt lever i huvudet och i våra tankar och nästan glömmer att vi har en kropp som pratar med oss och vi missar då även livet som pågår runt oss.

Jag har med yogans och framförallt med meditationens hjälp lärt mig se och bli medveten om dessa tankar och hur de verkligen påverkar mig och min kropp. Hur tankarna skapar jobbiga känslor, som jag tidigare trott varit mina att bära på och skammen som de har skapat, har fått mig att må ännu sämre. Min favoritförfattare Brené Brown skriver om skam i många av sina böcker och två av dem jag tycker bäst om är ”Våga vara operfekt” och ”Mod att vara sårbar”. Så här skriver hon om skam i en av sina böcker:

Att försöka bädda in allt i bomull och rosaskimrande moln är också en flykt och en rädsla för att möta det vi helst inte vill se. Att försöka kontrollera och göra allt perfekt är ett hinder för oss att verkligen se och möta det som kanske är jobbigt och det som skaver och som vi försöker dölja eller skjuta bort så gott vi kan både för oss själva och för vår omgivning.

Vi har alla skelett i garderoben. Vi har alla haft motgångar, dåliga dagar och jobbiga perioder i livet. Vi är alla svaga emellanåt. Det är en del av att vara människa. En del av livet. Att försöka trycka undan, stänga in eller ta bort det funkar inte.

Våga visa sårbarhet, våga prata om saker som känns jobbigt, acceptera och erkänna mina begränsningar. Genom att visa mig sårbar och vara öppen med det, så har jag lärt mig mer om mig själv och fått en djupare kontakt med livet.

Jag märker stor skillnad på hur jag upplever min tillvaro nu, när jag under de två senaste veckorna helt har pausat från sociala medier. Jag har lättare för att känna tacksamhet över det jag upplever. Jag är mer närvarande i mötet med andra. Jag har fått en djupare kontakt med familjen och med mig själv. Stannar oftare upp och känner vad jag behöver och vad jag vill och känner mig mindre stressad. Jag har lättare för att njuta av det lilla nu än vad jag haft tidigare. Jag känner mig mer levande, mer modig, mer jag! ❤️

Prova du också! Ta en paus från allt som vill ta din uppmärksamhet, men som inte ger dig något. Känn vad du behöver just nu. Är det kanske mer tid för själv istället för att lägga tid på Instagram eller Facebook? Du kanske du vill lägga mer tid på din familj eller din på träning? Jag har valt att lägga min tid på min älskade familj!

Det fina vädret ser ut att hålla i sig, så jag hoppas vi möts på yogamattan vid Simsjöns strand på söndag kl 9.00.

Varmt välkommen!

Värme & Kärlek till Dig ✨🙏🏼

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s