Lyssna

Lyssnar du på dig själv och livet? Lyssnar du på din kropp? Eller lyssnar du mest på din omgivning?

Jag var så ofantligt dålig på att lyssna på mig själv förr! jag lyssnade mer på vad andra tyckte och tänkte. Och jag gjorde vad jag trodde andra ville att jag skulle göra, utan att själv reflektera över vad JAG ville… och jag visste nog inte själv vad jag egentligen ville med mitt liv, för jag förstod inte att jag hade en egen vilja, ett hjärta och livet som jag faktiskt kunde lyssna på. Det rullade liksom bara på och jag var ”lyckligt omedveten” skulle man kunna säga. Eller lycklig skulle jag väl inte påstå att jag var, mer omedveten.

Det var när jag började bearbeta det jag tryckt undan hos mig själv under hela mitt liv och började se på livet med lite andra ögon som det blev riktigt tufft, fast på ett annat sätt. Det har varit nödvändigt för att jag skulle inse att jag levt i en lögn om mig själv och det var tungt att se och inse. Att jag trodde på mina tankar och att de hade styrt mig hela mitt liv. Att jag led och blev ett offer när något gick emot mig och jag led av alla jobbiga känslor och tankar som då drabbade mig och tyckte synd om mig själv. Att det materiella och en fin yta var det viktigaste att ”visa upp”.

Jag är idag så mycket tryggare i mig själv och jag har släppt så mycket rädslor över att inte duga eller att inte göra rätt.

Alla motgångar är lärdomar för mig idag. Det är ett sätt för livet att visa mig vägen och få mig att förstå och inse viktiga saker som jag behöver lära mig i detta livet och av livet självt.

Detta är min egen tro och mina egna upplevelser och erfarenheter och så som det är och har varit för mig. Det kan vara på något helt annat sätt för dig, för vi har alla olika vägar till att uppnå frid i sinnet och ro i kroppen.

Jag har en elev som gått hos mig på yogakurser i några år nu och vi har känt varann i över 18 år och hon sa till mig förra veckan att hon upplevde att jag ändrat mig så otroligt mycket sen vi först träffades. Då var jag den jag beskrev ovan, en osäker och rädd tjej som hela tiden sökte bekräftelse och var rädd för att göra fel. En tjej som hade enorma krav på sig själv och även på sin omgivning och som levde med ständigt dåligt samvete och med skuldkänslor. En tjej som tog misslyckanden väldigt hårt och som beskyllde sig själv ständigt för att inte vara bra nog, fin nog och att inte vara tillräcklig på alla plan som mamma, fru, dotter, kollega, vän.. det fanns alltid något att klanka ner på…

Ja, jag mådde därefter också och hade enorma problem med min mage som jag haft sen barndomen. Det gick så långt att de till och med opererade bort min blindtarm utan att den var inflammerad.. de hittade aldrig något fel på mig, trots alla undersökningar jag genomgick som gastroskopi, koloskopi, massa prover och olika dieter, många akuta besök för den enorma smärtan jag upplevde som gjorde att jag ofta hyperventilerade och både kräktes och hade diarré samtidig som denna smärta.. det gjorde mig skräckslagen att inte ha kontroll!!

När jag började med yoga runt 2005, var det mest för att träna och jag tyckte det var så jobbigt att vara stilla och möta mig själv att jag gav upp. 2006 gick jag på qi gong för gravida och tyckte det var toppen. 2007 fick jag problem med ett knä och hittade då tillbaks till yogan igen och det är jag enormt glad för idag och mina magproblem försvann för gott efter en tid.

Då fanns det inte så mycket yoga att välja på i Skövde, men jag hittade några kvinnor som hade yoga i gympasalar och bygdegårdar som jag kunde få gå för. Jag var så nyfiken och ville bara lära mig mer och mer! Det var första gången jag kände att jag kunde möta mig själv. I början med mycket krav, med det släppte mer och mer ju längre tiden gick och jag kunde bli snällare både mot mig själv och mot min kropp och släppa kontrollen mer och mer.

Idag är jag bättre på att lyssna på vad jag vill, men visst har även jag en bit kvar. Jag har alltid varit nyfiken och just nu är det mest meditation och promenader med hunden som gäller för mig. Och ett och annat härligt vinterbad!! 💙❄️💦 Det är vad min kropp och mitt hjärta vill just nu. Och gymmet står ju kvar! 😂

Ta hand om dig och är du också nyfiken på meditation och vill prova det så har jag tre tillfällen till med Måndagsmeditation kl 8.50-9.50 den 4/2, 25/2 och den 4/3 på Skövde YogaCentrum. Det är drop-in så det är bara att komma! 🙏🏼✨

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s