Delpersonligheter

Detta med delpersonligheter är både svårt, jobbigt och intressant i arbetet med att förstå sig själv mer. Jag har hittat många sidor, delpersonligheter, hos mig själv som jag tycker mindre bra om, men som jag blivit medveten om och på så vis kan försöka förstå, börja acceptera och se varför de uppkommit i mitt liv. Och det viktigaste, att inse att jag inte är dem… Här kan du som är nyfiken läsa mer om just delpersonligheter: https://www.altaleda.se/psykosyntes/delpersonligheter/ och här: http://saganomsanningen.se/smakprov/delpersonligheter/

En av alla dem jag stött på och som jag verkligen inte tycker om är ”den respektlösa”. Jag kan fara ut och bli otrevlig, säga massa saker som jag sedan djupt ångrar, köra över och såra… och jag kan vara såå respektlös mot mig själv… Samtidigt som det är fruktansvärt att se detta, så är det en befrielse att inse att detta inte är jag. Det är något jag kan förstå och det första steget är att se och acceptera denna del av mig. Det är inget jag ska försöka ta bort eller förändra. Detta är ju en del av mig, som jag behöver bli vän med istället för att avsky och försöka ta bort.

Jag tror att jag utvecklade den här delpersonligheten för att jag ofta känt mig överkörd och att det ofta bestämdes saker över huvudet på mig som barn. Och att jag sällan fick höra positiva saker om mig själv. Det är när jag inte blir lyssnad på, när jag känner mig osynlig och respektlöst behandlad, som denna delpersonlighet vaknar till liv och då blir JAG istället ”den respektlösa” och mår såå dåligt efteråt. Jag blir även ”den respektlösa” mot mig själv då jag känner mig värdelös och mycket sämre än andra pga att jag jämför mig.

För mig har det nog varit en ”överlevnadsstrategi” för att göra mig hörd överhuvud taget, men på ett sätt som inte varit sunt, varken för mig eller för mina nära. Och jag tror att jag har varit respektlös mot mig själv för att ständigt förbättra mig. Jag har aldrig varit riktigt nöjd, men jag har heller inte gett upp och blivit ett offer.

Genom att bli medveten om detta och föra upp det i ljuset så händer det något. ”Troll spricker i solsken” heter det ju och det är lite detta som händer upplever jag, när jag blir medveten.

Jag upplever att det är i mötet med andra som vi lär känna oss själva om allra bäst. De vi möter i våra liv är våra lärare och de speglar oss och vi kan nyfiket se hur de påverkar oss på olika sätt, hur vi bemöter dem och hur vi själva blir bemötta, samt hur vi bemöter oss själva i olika situationer tillsammans med andra.

Så se de personer som ”skaver” i ditt liv som dina lärare. Se hur de gör det möjligt för dig att lära känna dig själv på ett nytt sätt och se dem och dig själv med nya ögon.

Jag har nu landat hemma efter en ljuvlig ledighet fylld av härlig snö, skidåkning, fina vänner, skratt, äventyr, sol och frisk fjälluft! Fylld av nya erfarenheter och upplevelser. Fylld av liv! Borta bra, men hemma är ändå allra bäst! 😘

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s