Insikt

Oj vilka händelserika veckor jag har varit med om det senaste! Inte att det hänt så mycket på utsidan, utan mer på insidan kan man väl säga.

Jag har varit assistent på en mycket spännande kurs i personlig utveckling, som jag har varit på många gånger innan, men just denna gång så var det mycket som både föll på plats, släppte taget och som fick mig att se saker på ett annat sätt. Fick mycket insikter som var så sköna och även nödvändiga. Temat var mönster och det lustiga är att det är just detta vi jobbar mycket med på min utbildning ”Bli den du är”, men på kursen för ”Levande Kraft” gick vi ännu djupare och får det ännu mer integrerat i kroppen.

Tänk så mycket våra mönster kan påverka oss och vår omgivning! Vi kan gå och tro att precis så som jag ser på saker, gör alla andra det också, men då går vi som i dimma, utan att kunna se klart. Vi har så mycket filter, roller, mönster, värderingar, känslomässiga sår = egot i vägen…

Hittade en bra beskrivning på Wikipedia om vad egot faktiskt är: ”Egot är vår identifikation med våra tankar, känslor, åsikter, mentala föreställningar, förhållningssätt osv. Detta resulterar i att egot ger oss en förvrängd bild av verkligheten, en mental illusion. Egot är en reflektion av självet. Egot gör tre saker jämt och ständigt, den söker tvångsmässig bekräftelse, har ett tvångsmässigt behov av att kontrollera, har ett tvångsmässigt behov av att döma och försvara och har tvångsmässiga osanna förväntningar. Egot tror att den är sig själv, det vill säga människan själv. Man blir fri från egots grepp och når inre frid och frånvaro av rädsla, genom att avidentifiera sina tankeprocesser och känslor från sig själv. Människan är inte sina tankar, utan människan är den medvetenheten om att dessa tankar finns i människan själv. Man börjar sitt frigörande från egot när man börjar ifrågasätta och uppmärksamma den inre röst som man har i sitt huvud. Dock kommer egot alltid att vara en del av människan. Hur starkt egot är speglas av hur mycket rösten i huvudet styr människan i hennes handlingar och val”

Visst är det märkligt att vi går runt och tror på den där rösten i huvudet! Innan jag började min personliga resa så visste jag inte att den inte var jag. Som den tjatade på mig jämt och jag trodde att den var en del av mig och att andra tyckte likadant som den där rösten sa… Jag trodde så starkt på denna röst som jag trodde var jag… jag identifierade mig totalt med min identitet och det materiella, hur jag såg ut och detta var då det enda som var viktigt för mig… ingen människa mår bra av att ha ett yttre som är gjort av sten…!!

När jag var på Levande Kraft för första gången år 2010 så kändes det som om jag bara hade ett huvud. Hade ingen som helst kontakt med min kropp och bannade den mest för att den inte gjorde som jag ville och hade ett enormt kontrollbehov, ett omättligt bekräftelsebehov och en ofantlig rädsla för att visa mig, som jag faktiskt var.

”Egot är naturligtvis inte den du egentligen är. Egot är din självbild, din sociala mask, det är den roll du spelar. Din sociala mask lever på att bli omtyckt av andra. Den vill styra och lever på att ha makt, för egot lever i ständig rädsla för att inte duga.”

Deepak Chopra

Det är lätt att döma sig själv för att man inte gjort tillräckligt, för att man inte kommit längre i sitt liv, för att man borde vara ”upplyst” och hel nu osv. Men det är just den här strävan, som gör livet jobbigt. Att inte vara nöjd med det som faktiskt är, utan att alltid tro att bara jag går den där kursen, bara jag börjar träna, bara jag går ner de där kilona, bara jag flyttar dit, bara jag byter jobb, bara jag får en partner, bara jag får åka på den där resan, då kommer allt att bli bra. Men så är det tyvärr inte.

Det är i nuet vi behöver landa. Det är här och nu som livet sker och det är här vi behöver lära oss att trivas. Det är här vi är hemma. Och att inse att det vi söker och alltid har sökt, redan finns inom oss. Vi har ljuset och insikterna inom oss. Vi har visdomen och stillheten inom oss. Vi har redan allt vi behöver. ♥️ Krukset är att våga se det.

Jag har även legat sjuk i en jobbig influensa sen nästan en vecka tillbaka och detta har gjort att jag varit mer närvarande och stilla en tid. Vid hög feber går det inte att göra något annat.. Jag har utforskat hur det kändes när kroppen ökade i temperatur och när febern lämnar kroppen. Hur det känns att hosta och snyta sig. Hur det känns att ha huvudvärk och hur det känns att börja äta så smått och att få uppleva alla smaker igen. Jag har även övat på att be om det jag behöver. Det har varit en lärorik tid, fast även superjobbig förstås, då jag verkligen har fört en hård strid mot hostan tills jag fick en bra hostmedicin igår. Det är lätt att se när jag blir ett offer och när jag kan acceptera som det är. Och hur mycket lättare det är att vara sjuk i acceptans än i hård strid…

Nu längtar jag verkligen ut i naturen! 🌲Det är nog det jag saknar mest med att vara sjuk. Men jag fick några fina vårpromenader innan jag insjuknade iallafall och här kommer lite bilder från dessa.

Jag önskar dig en fin vecka och även en härlig påsk om vi inte hörs innan dess! 🐣

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s